Slowrunning HIP?

Gepubliceerd op 22 augustus 2024 om 17:08

De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker dat slow-running enorm in is. Het wordt zelfs HIP genoemd! Sterker nog: er speciale worden opleidingen aangeboden om een slow-run-trainer te worden. Je hoeft het beestje maar een naam te geven…

 

Is slowrunning echt een trend of kunnen we zeggen dat het al langer bestaat en er een nieuwe “hippe” term aan is gehangen. Oftewel: “oude wijn in nieuwe zakken”?

 

Begrijp me niet verkeerd, bewegen is enorm goed voor ieder mens of je nu wandelt, rent, een slow runner bent of een andere sport beoefend waar jij je prettig bij voelt.

 

Omdat de term steeds meer voorbij komt ben ik in een aantal artikelen gedoken die hierover schrijven op verschillende grote loop georiënteerde websites en het lijkt erop dat men “oude wijn in nieuwe zakken” probeert te verkopen. Dat langzaam lopen goed voor je is zal iedere trainer beamen. Door langzaam te lopen word je immers, en dat is veel beschreven in de literatuur en studies, sneller.

 

Onder begeleiding van een trainer zal je tijdens het hardlopen of het lopen op schema’s in verschillende zones trainen. Zones zijn eenvoudig gezegd 5 verschillende gebieden waarin je een training aflegt. Dit start heel rustig in zone I (50% - 60%) en bouwt op naar zone V waarop je een maximale inspanning (90% - 100%) levert. Veelal wordt er dan gelopen op hartslag, tempo per kilometer of met Stryd (wattage). Betreffende zones kunnen op verschillende manieren worden vastgesteld maar daar gaan we nu verder niet op in.

 

Je zult zien dat wanneer je loopt met verschillende zones je veelal in zone I loopt. Deze zone is zeer effectief en bevordert onder andere het herstel. Zone I voelt veelal aan als licht ‘joggen’ en daardoor als een lichte inspanning. Voor veel lopers is het enorm wennen om in zone 1, maar ook zone 2, te (leren) lopen. Het vergt namelijk wat aanpassingen om op een correcte technische wijze langzaam te lopen. Dit komt omdat veel hardlopers 80% van de tijd té snel lopen waardoor de kans op blessures altijd op de loer ligt. Dit zie ik in de dagelijkse praktijk als trainer veel terugkomen en hardlopers hebben in het begin echt moeite om langzaam te “leren” lopen.

 

Een trainingsregel die vaak wordt gehanteerd is dat je vooral langzaam in zone 1 en wat sneller in zone 2 loopt en gedoseerd, afgestemd op jouw fysieke inzetbaarheid, snel in zone 3 of hoger. Oftewel 80% langzaam en 20% snel!

 

Slowrunning wordt een trend genoemd maar is iets wat binnen de hardloop- en trainerswereld een standaard is. Het is wel te adviseren om goede begeleiding te zoeken wanneer je besluit meer te gaan hardlopen óf je besluit om van 80% van de trainingen snel te lopen de draai te maken naar 80% langzaam lopen.

 

Ik nodig je graag uit om een keer deel te nemen in een van onze lessen. Heb je vragen of wil je eens van gedachten wisselen met betrekking tot ‘loop’-gerelateerde zaken? Ook dan ben je van harte welkom en kun je contact opnemen via hardlopen@venlorunning.nl, onze socials of loop even binnen wanneer we geopend zijn. De koffie staat klaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.